Lombardy | Typical products
Lombardia-gastronomia

Pianura, montagna, laghi e fiumi…la conformazione della Lombardia è molto varia, così come la sua cucina caratterizzata da tradizioni diverse, condivise in parte con le regioni confinanti ed addirittura con la Francia. Si parte dagli antipasti a base di salumi, nervetti e verdure sott’aceto per proseguire poi con un’abbondante scelta tra i primi: Risotto alla Milanese, Risotto alla Pilota, Risotto alle Rane, Risotto Certosina, Risotto alla Zucca, Pizzoccheri, Minestrone alla Milanese, Zuppa alla Pavese, Tortelli di Zucca, Agnolotti ripieni, Casonsei, Cappelletti. Tra i secondi piatti: Cotoletta, Brasato, Arrosti, Stracotti, Bollito misto con la Mostarda, Ossobuco, Mondeghini, Cassöla. Ricca anche la varietà di formaggi e i piatti a base di pesce di lago e di fiume. Tra i dolci segnaliamo il Panettone, la torta Sbrisolona, la Bisciola Valtellinese e il Pan Meino.


Lombardia

I Prodotti tipici della Lombardia

  • Asparago di Cantello
  • Bagoss → Terre di Franciacorta Rosso
  • Bitto DOP → Valtellina Superiore DOCG
  • Branzi → Valcalepio Rosso Riserva
  • Bresaola della Valtellina IGP → Oltrepò Pavese Riesling Italico
  • Bussolano di Soresina → Moscato Passito dell’Oltrepò Pavese
  • Casolet → Terre di Franciacorta Bianco
  • Casoncelli della Bergamasca → Valcalepio Bianco
  • Coppa di Parma IGP → Colli di Parma Bonarda
  • Cotechino → Oltrepò Pavese Bonarda
  • Cotechino Modena IGP → Colli Bolognesi Barbera
  • Crescenza → Oltrepò Pavese Riesling Italico/Lugana
  • Fatulì → Terre di Franciacorta Bianco
  • Formaggella del Luinese DOP → Valcalepio Bianco
  • Formagella Tremosine → Garda Bresciano Chiaretto
  • Formai de Mut dell’Alta Val Brembana DOP → Valcalepio Bianco
  • Garda DOP Olio Extra vergine di Oliva
  • Gorgonzola DOP → Oltrepò Pavese Riesling Italico
  • Grana Padano DOP → Oltrepò Pavese Rosso
  • Laghi Lombardi DOP Olio Extra vergine di Oliva
  • Luganega → Valcalepio Rosso
  • Luganega di Cavallo → Rosso di Valtellina
  • Lughenia da Passola → Valtellina Rosso
  • Marubini → Garda Classico Chiaretto
  • Mascarpone → Oltrepò Pavese Moscato Spumante
  • Meascia → Moscato di Scanzo
  • Mela di Valtellina IGP
  • Melone di Casteltidone
  • Melone di Viadana
  • Melone Mantovano IGP
  • Miele Varesino d’Acacia DOP
  • Missoltino → Cellatica
  • Mortadella di Bologna IGP → Colli Bolognesi Pignoletto
  • Mostarda di Cremona
  • Mostarda di Mantova
  • Nostrano Valtrompia DOP → Franciacorta Rosè
  • Pan Meino → Moscato di Scanzo
  • Panettone → Colli Piacentini Malvasia Spumante Dolce
  • Pannerone → Oltrepò Pavese Riesling Italico
  • Parmigiano Reggiano DOP → Colli Piacentini Ortrugo Secco
  • Pera Mantovana IGP
  • Pizzoccheri della Valtellina → Valtellina Superiore Valgella
  • Provolone Valpadana DOP → Botticino
  • Quartirolo Lombardo DOP → Oltrepò Pavese Sauvignon
  • Riso
  • Salame Brianza DOP → San Colombano
  • Salame Cremona IGP → Lugana
  • Salame di Varzi DOP → Barbera/Bonarda dell’Oltrepò Pavese
  • Salame d’Oca di Mortara IGP → Oltrepò Pavese Bonarda Frizzante
  • Salamini Italiani alla Cacciatora DOP → Bagnoli Bianco
  • Salmerino del Trentino IGP → Oltrepò Pavese Riesling
  • Salva Cremasco → Oltrepò Pavese Riesling
  • Scimudin → Terrazze Retiche IGT Bianco
  • Silter → Capriano del Colle Rosso
  • Spongarda di Crema → Oltrepò Pavese Moscato Passito
  • Strachitunt DOP → Valcalepio Bianco
  • Taleggio DOP → Lugana
  • Torrone di Cremona → Oltrepò Pavese Moscato Liquoroso Dolce
  • Torta Sbrisolona → Oltrepò Pavese Sangue di Giuda Dolce/Recioto della Valpolicella
  • Tortelli di Zucca → Lugana
  • Tortionata → Oltrepò Pavese Malvasia Dolce
  • Trote del Trentino IGP → Garda Riesling Italico
  • Valtellina Casera DOP → Valtellina Superiore
  • Zampone di Modena IGP  Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

 

Le attività di Officine Turistiche in Lombardia


Il centro del Bitto storico e la Casèra di Gerola Alta
Fra alta e bassa valle, ad un’altezza di 1050 metri nel cuore di Gerola Alta, si trova il Centro del Bitto Storico dove le migliori forme affinano nella casèra fino a 10 anni. Lo Storico formaggio delle Valli del Bittoviene prodotto esclusivamente nei mesi estivi in alpeggio. Officine Turistiche ti offre la possibilità di conoscere questo formaggio dalle origini millenarie visitando il Museo, la cantina di invecchiamento con le forme in stagionatura, di partecipare ad una degustazione verticale di Bitto e degustare un pranzo basato sulle tradizioni locali
Scopri di più, clicca qui


Trekking tra le vigne, visita in cantina e menù degustazione
Un’attività che unisce un semplice trekking self drive tra le vigne nelle colline dell’Oltrepò, una visita guidatain cantina e un pranzo in agriturismo con abbinamento di 5 vini tipici della zona. L’itinerario, che parte dall’Azienda Piccolo Bacco, si snoda fra dolci colli bordati da vigneti centenari, in mezzo ai quali si ergono campanili e castelli che ancora oggi sembrano rappresentare i protettori delle loro valli, per raggiungere infineMontù Beccaria. Al ritorno verrete riaccompagnati in cantina dal Sig. Mario comodamente seduti nel rimorchio del suo trattore agricolo. Tra i tanti vini dell’Oltrepò degusteremo il Vespolino, il Pinot Nero, il Sangue di Giuda e altri vini tipici della zona.
Scopri di più, clicca qui


Il Bitto storico e i Ribelli d’Alpeggio
Una visita al Centro del Bitto di Gerola, un trekking fino agli Alpeggi dove è possibile incontrare i Ribelli tracalècc e casère, una notte in rifugio, l’opportunità di degustare il Bitto, i formaggi d’alpeggio e i piatti dellatradizione locale. Con questa attività Officine Turistiche ti porta a scoprire come e dove nasce questo formaggio dalle origini millenarie direttamente dalla voce di chi lo produce e attraverso un trekking nella magnifica Val Gerola.
Scopri di più, clicca qui

Scopri i Vini della LombardiaLombardia-gastronomia

(Italiano) Bolgheri D.O.C. Due giorni di relax : "Andando per cantine"

Sorry, this entry is only available in Italian.

Handcrafted chocolate in Turin, land of the Gianduiotto

Con OT, una breve visita con degustazione a Torino per scoprire il dietro le quinte di una realtà storica nella
urban tour
To be requested

Guided Urban Tour: The skyscrapers in Milan and tasting at Odilla Chocolat

The urban redevelopment of Porta Nuova and Porta Garibaldi has projected Milan into the future. guided tour will be the

Como Lake - Visit Walk And Taste

Walk through the vineyards in Caldaro. You'll be able to visit an organic farm and taste 5 wines paired with cured meats,

A different side to Venice, a food and wine tour to know more about “cicheti”.

A different side to Venice- An itinerary in the Cannaregio district and cooking class to discover Venetian traditions.The authentic daily

A visit to the motherland of Prosecco Superiore

Walk through the vineyards in Caldaro. You'll be able to visit an organic farm and taste 5 wines paired with cured meats,

San Daniele – Prosciutto at its best.

San Daniele is the city of Prosciutto, here highest quality prosciutto is produced, according to ancient traditions. Visit and tasting

E-Bike Tour: Sangiovese among the hills in Romagna

E-Bike tour. Wine&art &music experience. An electric bike tour with a visit to an organic wine-producer and a wine tasting

In the land where Prosecco Superiore is produced

A walk amongst the beautiful hills of Prosecco Superiore and in the cellars where the most famous bubbles in the

The autochthonous Sardinian wines near Cagliari. Classical visit.

A tasting for you to sample wines and other typical flavoursome Sardinian products.This experience takes place in Serdiana    

Discover Casavecchia in the Volturno valley

With Officine Turistiche a weekend in the area surrounding Caserta among vineyards, food and wine tastings, medieval towns and fresh

Visit to Infernot and wine tasting in Monferrato

With this activity you will have the opportunity to taste 4 wines from the winery and visit the vineyards and

Sangiovese wine, and the organic synthesis among vineyards, art and classical music

This activity is a proper wine experience, unique of its kind.A breathtaking sensory experience ending with the tasting of Organic

Organic raw cheese and the Italian "Pezzata Rossa"

In Gavi you will taste 3 wines, paired with salame, cheese and focaccia and another wine typical of the area, the grainy
Urban Tour Enoluogo
To be requested

Guided Urban Tour : Central Station and tasting at Enoluogo

A guided tour to discover the Central Station of Milan and a journey to discover Sauvignon with a tasting directed
Il-Parmigiano-Reggiano-Bike-Tour
Group

Discovering Parmigiano Reggiano by bike

A Bike tour to discover all the secrets about the production of the most popular cheese in the world. Cheese
Urbantour guidato- Milano Liberty e aperitivo all’EnotecaWine
To be requested

Guided Urban Tour. Liberty style in Milan and tasting at EnotecaWine

The Liberty-style-in-Milan guided tour will be conducted by a guide with a degree in history of art, with the help
Tenuta Travaglino-degustazione in Oltrepo'
Group

The Tenuta Travaglino and the Locanda di Calvignano in the Oltrepo’ pavese

Con Officine Turistiche per una visita con degustazione e pranzo alla Tenuta Travaglino e alla Locanda di Calvignano in Oltrepo'   
La degustazione in EnotecaWine
To be requested

Guided Urban Tour: Roman Milan and tasting at EnotecaWine

Officine Turistiche | Guided Urban Tour: Roman Milan and tasting at EnotecaWine | Tour only on request- only for groups-
Travaglino-vendemmia in Oltrepò pavese
Group

Traditions and innovations in the Oltrepò Pavese

Officine Turistiche; traditions and innovations in the Oltrepò Pavese. Winery visit + wine tasting + free bottle

Discover Cannonau and Granazza in Barbagia

With Officine Turistiche in Barbagia to discover the hills of Gennargentu in Sardinia and pure Cannonau.    

The mountain viticulture and the Nebbiolo delle Alpi

Officine Turistiche and Mamete Prevostini. The Nebbiolo delle Alpi and the alpine viticulture in the largest terraced landscape in Italy.

Discover southeastern Sicily and the biodynamic agriculture

Officine Turistiche and Marabino winery, discover southeastern Sicily and the biodynamic agriculture.

A weekend in Alto Monferrato discover natural wine

A weekend amongst the gentle hills in Alto Monferrato. Discover local wines such as Dolcetto, Barbera, Cortese, Nebbiolo and Albarossa.

Discovering the Real Ale

The activity consists of a visit to the brewery where visitors will get the chance to get acquainted with the

The winery in Offida, among the Piceno hills

The Ciù Ciù winery in Offida, among the Piceno hills. Spoil your senses with a new extraordinary experience.
Reggia di Colorno Bike tour
Group

Bike Tour: From Parma to the river Po among the palaces of the Duchy

A laid-back bike tour along the roads leading from Parma to the river Po. Tasting of Parmigiano Reggiano and Culatello

A weekend in the area surrounding Caserta among vineyards, food and wine tastings and mineral waters

With Officine Turistiche a weekend in the area surrounding Caserta among vineyards, food and wine tastings, medieval towns and fresh

Gourmet Tour : Culatello of Zibello and Parmesan

Culatello di Zibello and Parmigiano Reggiano: an itinerary to discover the hidden treasures of the "Parma land".

Parma Ham: in the Land of the Black Pig

Officine Turistiche will take you along an itinerary that shows the production of Prosciutto di Parma.Visit and Prosciutto tasting.

Hiking on the Mountain Pasture and Tasting in a Refuge

Historical Bitto and Rebels of the Alps | Hiking to the mountain pastures to meet the Rebels calèc and casère.

Cooking Class with organic Farm Products

Cooking class with local product, a great opportunity to get an insight about the delicacies of Tuscan cooking. A chef

A day at an organic farm

The aim of this day is to teach  everything possible about an organic farm.Visit pottery lab, the vineyards and to the

Discover secrets about oil and wine in Portofino

A short guided hike to get to an unforgettable view of Portofino, a guided oil and wine tasting with Officine Turistiche.

The Chocolate of Modica: Laboratory and Tasting.

The art of chocolate processing in Modica. A chocolate lab where you can get the chance to create your very

Make Pesto, the traditional way with a mortar

With OT, guided by a chef, you'll make pesto with your own hands. Lastly, you'll be offered a pesto tasting accompanied

Cooking class: tuscan traditon in the Chianti hills

The cooking class is interactive and it lasts 3 hours. A visit of the farm and of the wine cellars

Discover Cheese Straight from the Refiner in Bra

With Officine Turistiche in Bra, an activity that lets you taste a unique cheese selection.

A hike to discover mountain pasture Castelmagno

With OT, at Terre di Castelmagno company, you'll get to know mountain Castelmagno and mountain pasture thanks to a guided
Giro-in-Oltrepo-Piccolo-Bacco
Group

Walking itinerary with tasting Menu in the Oltrepò

A self drive hike through the vineyards in the Oltrepò hills, a guided visit to the wine cellar and a
Corso cucina Saffirio
Group

Cooking Class and Wine Tasting

After visiting a wine cellar, you will learn how to cook 5 traditional dishes from the Langhe and pairing each dish with
Picnic Saffirio nelle Langhe
Group

A vineyard picnic among Langhe castles

Set in the marvelous Langhe, this is the occasion to have an unusual luncheon in the open, with regional food
Caccia al Tartufo
Group

Hunting Truffles in the Langhe with the Trifolau

This is a unique and moving experience. You will have the chance to go truffle hunting in the middle of

From Nebbiolo Brut to Barolo in Monforte d'Alba, Langhe

Let yourselves be guided by Sara through a visit at the end of which you'll taste: Barbera, Nebbiolo, Barolo, Nebbiolo Spumante Brut, Rossese Bianco.

Guided wine tasting in Sicily

In Sicily this tasting itinerary winds through the farm's vineyards to end with a wine tasting of 5 wines paired with typical

Vine museum and organic wines in Caldaro

Walk through the vineyards in Caldaro. You'll be able to visit an organic farm and taste 5 wines paired with cured meats,

An ecofriendly challenge in Monferrato

This wine cellar visit, with tasting of 5 wines, takes place on a Unesco Heritage Site, Monferrato in Piedmont.

Biodynamic Philosophy and Gavi Docg

In Gavi you will taste 3 wines, paired with salame, cheese and focaccia and another wine typical of the area, the grainy
Rifugio-Kalura-iblei Cerasuolo di Vittoria
Group

Hike and drink: Aperitrek, an aperitif at Cava Ispica

A light hike at the Scirocco refuge where taste quality products paired with local wine. A sommelier will serve you wine

About Author

client-photo-1
Guido Clerici
Guido Clerici | Photographer since 1990, belongs to the Ordine dei Giornalisti (Italy’s Order of Journalists) since 2004. He has published covers, articles and advertisements on major Italian and international magazines (GQ Italy, GQ Germany, GQ Russia, GQ Spain, AD Russia, Traveller Russia, Max, Abitare, Interni), portraying national and international celebrities such as John Malkovich, Casey Stoner, Chef Cracco, Vico Magistretti, Winton Marsalis, Pistorius and many others. He works with companies and architecture and design studios making pictures for brochures, catalogues, and websites. He has been represented by Grazia Neri, Italy’s main photographic agency, and Agenzia LUZphoto of Milan. Beside photography, he works in the food-and-wine and tourism field. Between 2010 and 2012 he earns a Travel Agency Technical Director title, a Sommelier diploma with AIS and a Cheese Taster title with ONAF. Through Officine Turistiche, a website offering environmentally friendly wine-and-food itineraries, he also offers photo shooting, websites design, and event management.