Emilia Romagna Typical products
Gastronomia-Emilia-Romagna

Emilia Romagna cooking can be considered the richest of the entire country, appetizers to desserts. Freshly made pasta is its core and each province gives it its own interpretation. The yield is an array of freshly made pasta styles: Anolini, Cappelletti, Tortelli, Tortellini, Tortelloni, Garaganelli, Passatelli, Maltagliati…Cold cuts and cheese are just as famous: Parmigiano, Prosciutto di Parma, Prosciutto di Modena used to stuff and accompany Piadina Romagnola and Gnocco Fritto from Emilia. Traditional dishes from Emilia Romagna are countless: Lasagne, Tagliatelle, Ragù alla Bolognese, Ravioli, Zampone, Cotechino, Tigelle, Erbazzone, Tripe, Stracotto, plus fish dishes from the Romagna coast.


Emilia-Romagna

Typical products of Emilia Romagna

  • Aceto Balsamico di Modena IGP
  • Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP
  • Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP
  • Aglio di Voghiera DOP
  • Agnello del Centro Italia IGP → Rosso Piceno Superiore
  • Albicocca Val Santerno di Imola
  • Amarene Brusche di Modena IGP
  • Anolini → Colli di Parma Malvasia Frizzante
  • Asparago Verde di Altedo IGP → Reno Pignoletto
  • Biscione Reggiano → Oltrepò Pavese Malvasia Dolce
  • Brisighella Olio Extra Vergine di Oliva DOP
  • Cappellcci di Zucca Ferrarese → Romagna Pagadebit
  • Cardo Gigante di Romagna
  • Castagna di Granaglione
  • Ciliegia di Vignola IGP
  • Colline di Romagna Olio Extra Vergine di Oliva DOP
  • Coppa di Parma IGP → Colli di Parma Bonarda
  • Coppa Piacentina DOP  Colli Piacentini Monterosso Val d’Arda
  • Coppia Ferrarese IGP
  • Cotechino Modena IGP → Colli Bolognesi Barbera,
  • Culatello di Zibello DOP → Colli di Parma Malvasia Secco
  • Formaggio di Fossa di Sogliano DOP→ Sangiovese di Romagna Riserva/Albana di Romagna Passito
  • Fungo di Borgotaro IGP → Franciacorta Satèn
  • Grana Padano DOP  Colli di Parma Rosso
  • Marrone di Castel del Rio IGP
  • Melone mantovano IGP
  • Melone tipico di San Matteo Decima
  • Miacetto
  • Mortadella di Bologna IGP → Colli Bolognesi Pignoletto
  • Nocino di Noceto
  • Pampepato di Ferrara IGP → Bosco Eliceo Fortana dolce
  • Pancetta Canusina → Colli di Scandiano e di Canossa Bianco Frizzante
  • Pancetta Piacentina DOP → Colli Piacentini Gutturnio
  • Parmigiano Reggiano DOP → Colli Piacentini Ortrugo Secco
  • Pasticcio di Maccheroni alla Ferrarese → Bosco Eliceo Merlot
  • Patata di Bologna DOP
  • Pecorino Reggiano → Colli di Scandiano e di Canossa Bianco Classico Secco
  • Pera dell’Emilia Romagna IGP
  • Pesca Nettarina di Romagna IGP
  • Piadina Romagnola IGP → Sangiovese
  • Pinza Bolognese → Colli Bolognesi Pignoletto Amabile
  • Porchetta → Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
  • Prete → Colli di Parma Rosso
  • Prosciutto di Modena DOP → Colli Bolognesi Pignoletto Classico
  • Prosciutto di Parma DOP → Colli di Parma Malvasia Secco
  • Provolone Valpadana DOP → Botticino
  • Ravaggiolo → Sangiovese di Romagna
  • Riso del Delta del Po
  • Saba dell’Emilia Romagna
  • Salama da Sugo IGP → Bosco Eliceo Merlot/Colli d’Imola Rosso
  • Salame Cremona IGP → Bosco Eliceo Sauvignon
  • Salame di Canossa → Reggiano Lambrusco Rosato
  • Salame Felino IGP → Colli di Parma Pinot Bianco
  • Salame Piacentino DOP → Colli Bolognesi Barbera
  • Salamini Italiani alla Cacciatora DOP → Colli Bolognesi Pignoletto/Colli Martani Grechetto
  • Savor
  • Sassolino
  • Scalogno di Romagna IGP
  • Spongata → Colli di Scandiano e di Canossa Sauvignon Passito
  • Squacquerone di Romagna DOP → Colli Romagna Centrale Bianco/Pagadebit di Romagna
  • Suino di Razza Mora
  • Tigella Modenese → Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
  • Tirotta con Cipolla
  • Vitellone Bianco dell’Appennino Centrale IGP
  • Zampone Modena IGP → Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
  • Zuccoto di Bismantova → Reggiano Rosso/Botticino

 

Discover Emilia Romagna wines


 

About Author

client-photo-1
Guido Clerici
Guido Clerici | Photographer since 1990, belongs to the Ordine dei Giornalisti (Italy’s Order of Journalists) since 2004. He has published covers, articles and advertisements on major Italian and international magazines (GQ Italy, GQ Germany, GQ Russia, GQ Spain, AD Russia, Traveller Russia, Max, Abitare, Interni), portraying national and international celebrities such as John Malkovich, Casey Stoner, Chef Cracco, Vico Magistretti, Winton Marsalis, Pistorius and many others. He works with companies and architecture and design studios making pictures for brochures, catalogues, and websites. He has been represented by Grazia Neri, Italy’s main photographic agency, and Agenzia LUZphoto of Milan. Beside photography, he works in the food-and-wine and tourism field. Between 2010 and 2012 he earns a Travel Agency Technical Director title, a Sommelier diploma with AIS and a Cheese Taster title with ONAF. Through Officine Turistiche, a website offering environmentally friendly wine-and-food itineraries, he also offers photo shooting, websites design, and event management.