Italian DOP according to regions
DOP

DOP | Guarantee of Quality

The acronym DOP (Denominazine di Origine Protetta) designates an agricultural food product whose characteristics and qualities stem from the nature and craft of a specific geographical region. Production and/or handling process must take place in the designated geographical area. The full production cycle is entirely carried out within the same designated area.

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Italian DOP according to regions

Abruzzo

  • Italian Small Cacciatora Salame/Salamini Italiani alla Cacciatora
  • Extra Virgin Olive Oil from Aprutino Pescarese/Olio Extravergine di Oliva Aprutino Pescarese
  • Extra Virgin Olive Oil from the Teatine Hills/Olio Extravergine di Oliva Colline Teatine
  • Pretuziano Extra Virgin Olive Oil from the Tramane Hills/Olio Extravergine di Oliva Pretuziano delle Colline Teramane
  • Saffron from Aquila/Zafferano dell’Aquila abruzzo

Basilicata

  • Caciocavallo cheese from Mount Sila/Caciocavallo Silano
  • Pecorino cheese from Filiano/Pecorino di Filiano
  • Vulture Extra Virgin Olive Oil/Olio Extra Vergine di Oliva Vulture
  • White Beans from Rotonda/Fagioli Bianchi di Rotonda
  • Red Eggplant from Rotonda/Melanzana Rossa di Rotonda 
    basilicata

Campania

    • Caciocavallo cheese from Mount Sila/Caciocavallo Silano

 

    • Mozzarella di Bufala from Campania/Mozzarella di Bufala Campana

 

    • Provolone cheese del Monaco/Provolone del Monaco

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Cilento/Ricotta di Bufala from Campania/Ricotta di Bufala Campana

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Cilento/Olio Extra Vergine di Oliva Cilento

 

    • Extra Virgin Olive Oil from the Ufita Hill/Olio Extra Vergine di Oliva Colline dell’Ufita

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Salerno’s hills/Olio Extra Vergine di Oliva Colline Salernitane

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Sorrento’s peninsula/Olio Extra Vergine di Oliva Penisola Sorrentina

 

    • Cherry Tomatoes from Vesuvian Piennolo/Pomodorino del Piennolo del Vesuvio

 

  • San Marzano Tomatoes from the Sarnese Nocerino fields/Pomodoro San Marzano dell’Agro Sarnese Nocerino  
    Campania

Calabria

    • Capocollo from Calabria/Capocollo di Calabria

 

    • Bacon from Calabria/Pancetta di Calabria

 

    • Soppressata from Calabria/Soppressata di Calabria

 

    • Caciocavallo cheese from Mount Sila/Caciocavallo Silano

 

    • Pecorino cheese from Crotone/Pecorino Crotonese

 

    • Bergamot from Reggio Calabria/Bergamotto di Reggio Calabria

 

    • Extra Virgin Olive Oil from the Crotone area/Olio Extra Vergine di Oliva Alto Crotonese

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Bruzio/Olio Extra Vergine di Oliva Bruzio

 

    • Lametia Extra Vergin Olive Oil/Olio Extra Vergine di Oliva Lametia

 

    • Figs from Cosenza/Fichi di Cosenza

 

  • Liquorish from Calabria/Liquirizia di Calabria 

Calabria


Emilia – Romagna

    • Traditional Balsamic Vinegar from Modena and Reggio Emilia/Aceto Balsamico Tradizionale di Modena e Reggio Emilia

 

    • Coppa from Piacenza/Coppa Piacentina

 

    • Culatello from Zibello/Culatello di Zibello

 

    • Bacon from Piacenza/Pancetta Piacentina

 

    • Prosciutto from Modena/Prosciutto di Modena

 

    • Prosciutto from Parma/Prosciutto di Parma

 

    • Salame from Piacenza/Salame Piacentino

 

    • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiana alla Cacciatora

 

    • Fossa cheese from Sogliano/Formaggio di Fossa di Sogliano

 

    • Grana Padano/Grana Padano

 

    • Parmigiano Reggiano

 

    • Provolone cheese from Valpadana/Provolone Valpadana

 

    • Squaquerone cheese from Romagna/Squacquerone di Romagna

 

    • Brisighella Extra Virgin Olive Oil/Olio Extra Vergine di Oliva Brisighella

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Romagna/Olio Extra Vergine di Oliva Colline di Romagna

 

    • Garlic from Voghera/Aglio di Voghiera

 

  • Potatoes from Bologna/Patata di Bologna

Emilia-Romagna


Friuli – Venezia Giulia

    • Prosciutto from San Daniele/Prosciutto di San Daniele

 

    • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiana alla Cacciatora

 

    • Montasio cheese/Montasio

 

    • Tergeste Extra Virgin Olive Oil/Olio Extra Vergine di Oliva Tergeste

 

    • Apples from Friuli Venezia Giulia/Mela del Friuli Venezia Giulia

 

  • Brovada
    Friuli-Venezia-Giulia

Lazio

    • Pecorino di Picinisco/Pecorino cheese from Picinisco 

 

    • Pecorino Romano/Roman Pecorino 

 

    • Pecorino Toscano/Tuscan Pecorino 

 

    • Ricotta Romana/Roman Ricotta 

 

    • Olio Extravergine di Oliva Canino/Canino Extra Virgin Olive Oil

 

    • Olio Extravergine di Oliva Colline Pontine/Extra Virgin Olive Oil from the Pontine hills 

 

    • Olio Extravergine di Oliva Sabina/Sabina Extra Virgin Olive Oil 

 

    • Olio Extravergine di Oliva Tuscia/Extra Virgin Olive Oil from Tuscia

 

    • Castagna di Vallerano/Chestnuts from Vallerano 

 

  • Fagiolo Cannellino di Atina/Cannelino Beans from Atina
    Lazio

Liguria

    • Extra Vergin Olive Oil from Riviera Ligure/Olio Extravergine di Oliva Riviera Ligure

 

  • Basilico Genovese/Basil from Genoa
    Liguria

Lombardia

    • Acacia Honey from Varese/Miele Varesino di Acacia

 

    • Salame from Brianza/Salame Brianza

 

    • Salame from Varzi/Salame di Varzi

 

    • Bitto cheese/Bitto

 

    • Mut Cheese from high Val Brembana/Formai de Mut dell’Alta Valle Brembana

 

    • Formaggella cheese from Luino/Formaggella del Luinese

 

    • Gorgonzola

 

    • Grana Padano

 

    • Nostrano cheese from Valtrompia/Nostrano Valtrompia

 

    • Parmigiano Reggiano

 

    • Provolone cheese from Valpadana/Provolone Valpadana

 

    • Quartirolo cheese from Lombardy/Quartirolo Lombardo

 

    • Strachitunt cheese/Strachitunt

 

    • Taleggio

 

    • Casera cheese from Valtellina/Valtellina Casera

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Garda/Olio Extravergine di Oliva Garda

 

  • Extra Virgin Olive Oil from Lombardy’s lakes/Olio Extravergine di Oliva Laghi Lombardi
    Lombardia

Marche

    • Prosciutto from Carpegna/Prosciutto di Carpegna

 

    • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiani alla Cacciatora

 

    • White Veal from central Apennines/Vitellone Bianco dell’Appennino Centrale

 

    • Casciotta cheese from Urbino/Casciotta di Urbino

 

    • Fossa cheese from Sogliano/Formaggio di Fossa di Sogliano

 

  • Extra Virgin Olive Oil from Cartoceto/Olio Extravergine di Oliva Cartoceto
    Marche

Molise

  • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiani alla Cacciatora
  • Caciocavalo cheese from Mount Sila/Caciocavallo Silano
  • Mozzarella di Bufala from Campania/Mozzarella di Bufala Campana
  • Extra Virgin Olive Oil from Molise/Olio Extravergine di Oliva Molise
    Molise

Piemonte

    • Prosciutto Crudo from Cuneo/Crudo di Cuneo

 

    • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiani alla Cacciatora

 

    • Tinca Gobba Dorata from Pianalto di Prino/Tinca Gobba Dorata del Pianalto di Pirino

 

    • Bra cheese/Bra

 

    • Castelmagno cheese/Castelmagno

 

    • Gorgonzola

 

    • Grana Padano

 

    • Murazzano cheese/Murazzano

 

    • Raschera cheese/Raschera

 

    • Robiola cheese from Roccaverano/Robiola di Roccaverano

 

    • Taleggio

 

  • Toma cheese from Pedimont/Toma Piemontese
    Piemonte

Puglia

    • Caciocavallo cheese from Mount Sila/Caciocavallo Silano

 

    • Canestrato cheese from Puglia/Canestrato Pugliese

 

    • Mozzarella di Bufala from Campania/Mozzarella di Bufala Campana

 

    • Ricotta di Bufala from Campania/Ricotta di Bufala Campana

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Brindisi/Olio Extravergine di Oliva Collina di Brindisi

 

    • Dauno Extra Virgin Olive Oil/Olio Extravergine di Oliva Dauno

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Otranto/Olio Extravergine di Oliva Terre d’Otranto

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Bari/Olio Extravergine di Oliva Terre di Bari

 

    • Extra Virgin Olive Oil from the Tarentine lands/Olio Extravergine di Oliva Terre Tarentine

 

    • La Bella olives from Daunia/La Bella della Daunia

 

  • Bread from Altamura/Pane di Altamura
    Puglia

Sardegna

    • Fiore cheese from Sardinia/Fiore Sardo

 

    • Roman Pecorino cheese/Pecorino Romano

 

    • Sardinian Pecorino cheese/Pecorino Sardo

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Sardinia/Olio Extravergine di Oliva Sardegna

 

    • Thorny Artichoke from Sardinia/Carciofo Spinoso di Sardegna

 

  • Saffron from Sardinia/Zafferano di Sardegna
    Sardegna

Sicilia

    • Oranges from Ribera/Arancia di Ribera

 

    • Prickly Pears from Etna/Ficodindia dell’Etna

 

    • Prickly Pears from San Cono/Ficodindia di San Cono

 

    • Lemons from Siracusa/Limone di Siracusa

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Mount Etna/Olio Extravergine di Oliva Monte Etna

 

    • Extra Virgin Olive Oil from the Iblean Mountains/Olio Extravergine di Oliva Monti Iblei

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Mazzara Valley/Olio Extravergine di Oliva Val di Mazara

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Valdemone/Olio Extravergine di Oliva Valdemone

 

    • Extra Vergin Olive Oil from the Belice Valley/Olio Extravergine di Oliva Valle del Belice

 

    • Extra Vergin Olive Oil from Trapani’s valleys/Olio Extravergine di Oliva Valli Trapanesi

 

    • Sicilian Pecorino cheese/Pecorino Siciliano

 

    • Ragusano cheese/Ragusano

 

    • Vastedda bread from the Belice Valley/Vastedda della Valle del Belice

 

    • Green Pistachio from Bronte/Pistacchio Verde di Bronte

 

  • Pagnotta bread from Dittaino/Pagnotta del Dittaino
    Sicilia

Toscana

    • Honey from the Lunigiana/Miele della Lunigiana

 

    • Tuscan Prosciutto/Prosciutto Toscano

 

    • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiani alla Cacciatora

 

    • Pecorino cheese from the Balze Volterrane/Pecorino delle Balze Volterrane

 

    • Roman Pecorino cheese/Pecorino Romano

 

    • Tuscana Pecorino cheese/Pecorino Toscano

 

    • Classic Extra Virgin Olive Oil from Chianti/Olio Extravergine di Oliva Chianti Classico

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Lucca/Olio Extravergine di Oliva Lucca

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Seggiano/Olio Extravergine di Oliva Seggiano

 

    • Terre di Siena Extra Virgin Olive Oil/Olio Extravergine di Oliva Terre di Siena

 

    • Chestnut Flour from Lunigiana/Farina di Castagne della Lunigiana

 

    • Chestnut Flour from Garfagnana/Farina di Neccio della Garfagnana

 

    • Chestnuts from Caprese Michelangelo/Marrone di Caprese Michelangelo

 

  • Saffron from San Giminiano/Zafferano di San Gimignano
    Toscana

Trentino – Alto Adige

    • Asiago cheese/Asiago

 

    • Grana Padano

 

    • Provolone cheese from the Valpadana/Provolone Valpadana

 

    • Puzzone cheese from Moena/Puzzone di Moena

 

    • Stelvio-Stilfser cheese/Stelvio – Stilfser

 

    • Spressa delle Giudicarie cheese/Spressa delle Giudicarie

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Garda/Olio Extravergine di Oliva Garda

 

    • Apples from Alto Adige/Mela Alto Adige

 

  • Apples from Val di Non/Mela Val di Non
    Trentino-Alto-Adige

Umbria

    • Small Italian Cacciatora Salame/Salamini Italiani alla Cacciatora

 

    • Tuscan Pecorino cheese/Pecorino Toscano

 

    • Extra Virgin Olive Oil from Umbria/Olio Extravergine di Oliva Umbria

 

  • Spelt from Monteleone di Spoleto/Farro di Monteleone di Spoleto

umbria


Valle d’Aosta

  • Valle d’Aosta Jambon de Bosses
  • Valle d’Aosta Lard d’Arnad
  • Fontina
  • Fromadzo
    Valle-d-Aosta

Veneto

    • Honey from Belluno’s Dolomites/Miele delle Dolomiti bellunesi

 

    • Prosciutto Berico Euganeo from Veneto/Prosciutto Veneto Berico Euganeo

 

    • Small Italian Cacciatora salame/Salamini Italiani alla Cacciatora

 

    • Soppressa from Vicenza/Sopressa Vicentina

 

    • Mussels from Scardovari/Cozza di Scardovari

 

    • Casatella cheese from Treviso/Casatella Trevigiana

 

    • Asiago cheese/Asiago

 

    • Grana Padano

 

    • Monte cheese from Verona/Monte Veronese

 

    • Chestnuts from San Zeno/Marrone di San Zeno

 

    • Piave cheese/Piave

 

    • Provolone cheese from the Valpadana/Provolone Valpadana

 

    • Taleggio cheese/Taleggio

 

    • Extra Vergin Olive Oil from Garda/Olio Extravergine di Oliva Garda

 

    • Extra Vergin Olive Oil from Veneto/Olio Extravergine di Oliva Veneto

 

  • White Garlic from Polesine/Aglio Bianco Polesano
    Veneto

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About Author

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Guido Clerici
Guido Clerici | Photographer since 1990, belongs to the Ordine dei Giornalisti (Italy’s Order of Journalists) since 2004. He has published covers, articles and advertisements on major Italian and international magazines (GQ Italy, GQ Germany, GQ Russia, GQ Spain, AD Russia, Traveller Russia, Max, Abitare, Interni), portraying national and international celebrities such as John Malkovich, Casey Stoner, Chef Cracco, Vico Magistretti, Winton Marsalis, Pistorius and many others. He works with companies and architecture and design studios making pictures for brochures, catalogues, and websites. He has been represented by Grazia Neri, Italy’s main photographic agency, and Agenzia LUZphoto of Milan. Beside photography, he works in the food-and-wine and tourism field. Between 2010 and 2012 he earns a Travel Agency Technical Director title, a Sommelier diploma with AIS and a Cheese Taster title with ONAF. Through Officine Turistiche, a website offering environmentally friendly wine-and-food itineraries, he also offers photo shooting, websites design, and event management.