Veneto Typical products
veneto-prodotti-tipici

Veneto cooking is rich and varied thanks to the many agricultural products of the region, its cattle raised both on hill and mountain and fish, both from fresh water and sea. Corn and rice are the main cereals of this cuisine: ” Polenta” (An ancient Italian base corn’s flour  recipe) and rice are present in many recipes. Typical dishes are Mosa, Polenta Pastizzada, Polenta and Cod, Radicchio Risotto, Beans Risotto and so on. For starters we like Creamy Cod or Baccalà Mantecato, Eel, Onion and Vinegar Sardines or Sarde in Saor, Sardines in Oil, Soppressata Vicentina. Entrées offer a very large choice, Bigoli in Salsa, Bigoli and Sardines, Casunziei, Gnocchi alla Cadorina, Lasagne, Pasta e Fagioli, Risi e Bisi, Riso alla Chioggiota, Risotto Polesano, Radicchio Risotto. The choice for a main dish requires the reading of a long list too, Cod Vicenza Style, Moleche, Squid in a Pan, Chicken Padova Style, Duck, Guinea-hen, Polenta e Osei. And cheese, which is also varied with several DOPs: Asiago, Piave, Puzzone from Moena and Castella Trevigiana. At last, desserts: super famous Pandoro, Sbrisolona and Baicoli.


Veneto

Typical Products of Veneto

  • Aglio Bianco Polesano DOP
  • Anguilla del Delta del Po → Cabernet di Arcole
  • Asiago DOP → Gambellara Classico
  • Asparago Bianco del Sile → Lison-Pramaggiore Tocai Classico
  • Asparago Bianco di Bassano → Breganze Vespaiolo
  • Asparago Bianco di Cimadolmo IGP → Breganza Bianco
  • Asparago di Badoere IGP → San Martino della Battaglia
  • Bibanesi
  • Biscotti Bussolai → Gambellara Vin Santo Classico
  • Bisi de Lumignan → Colli Berici Garganega
  • Broccolo di Bassano
  • Broccolo Fiolaro di Creazzo
  • Carciofo Violetto di Sant Erasmo
  • Casatella Trevigina DOP → Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene
  • Ciliegia dei Colli Asolani
  • Ciliegia di Marostica
  • Coniglio Veneto → Terre di Franciacorta Bianco
  • Cotechino Modena IGP → Trentino Pinot Nero
  • Cozza di Scardovari DOP → Merlara Bianco/Bosco Eliceo Bianco
  • Fagiolo Borlotto Nano di Levada
  • Fagiolo di Lamon IGP → Valcalepio Bianco
  • Farina di Mais Marano
  • Formaggio Bastardo → Piave Raboso
  • Formaggio Morlacco → Lessini Durello Passito
  • Formaggio Ubriaco → Breganze Torcolato
  • Frittelle Veneziane → Ramandolo
  • Galani e Crostoli → Recioto di Soave
  • Gallina di Polverara → Garda Merlot
  • Gallina Padovana → Colli Euganei Rosso
  • Garda Olio Extra Vergine di Oliva DOP
  • Grana Padano DOP → Oltrepò Pavese Rosso
  • Insalata di Lusia
  • Latteria → Lison-Pramaggiore Sauvignon
  • Luganega Trevigiana → Piave Merlot
  • Mandorlato di Cologna Veneta → Recioto di Soave
  • Marrone di Combai IGP
  • Marrone di San Zeno IGP
  • Marrone del Molfenera IGP
  • Melone del Delta Polesano
  • Miele delle Dolomiti Bellunesi c
  • Moeche → Prosecco di Valdobbiadene
  • Montasio DOP → Bianco di Custoza
  • Monte Veronese DOP → Gambellara Classico
  • Pan Biscotto
  • Pandoro di Verona → Recioto di Soave Spumante
  • Patata Americana di Anguillara e Stroppare
  • Pecora Alpagota → Collio Merlot
  • Pera del Medio Adige
  • Pesca di Verona IGP
  • Piave DOP → Piave Verduzzo
  • Pisello di Borso del Grappa
  • Pomodoro del Cavallino
  • Prosciutto Veneto Berico Euganeo DOP → Soave Classico Superiore
  • Provolone Valpadana DOP → Botticino
  • Radicchio di Chioggia IGP
  • Radicchio di Verona
  • Radicchio Rosso di Treviso IGP
  • Radicchio Variegato di Castelfranco IGP
  • Ricotta Affumicata → Alto Adige Sylvaner
  • Riso del Delta del Po
  • Riso di Grumolo delle Abbadesse
  • Riso Nano Vialone Veronese IGP
  • Salame di Cremona IGP → Lugana
  • Salamini Italiani alla Cacciatora DOP → Colli Martani Grechetto
  • Soppressa Vicentina DOP → Breganze Vespaiolo
  • Taleggio DOP → Terre di Franciacorta Bianco
  • Veneto DOP Olio Extra Vergine di Oliva
  • Zampone Modena IGP → Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
  • Zucca Marina di Chioggia → Colli Euganei Fior d’Arancio Spumante

Discover  Veneto’s wines


veneto-prodotti-tipici

About Author

client-photo-1
Guido Clerici
Guido Clerici | Photographer since 1990, belongs to the Ordine dei Giornalisti (Italy’s Order of Journalists) since 2004. He has published covers, articles and advertisements on major Italian and international magazines (GQ Italy, GQ Germany, GQ Russia, GQ Spain, AD Russia, Traveller Russia, Max, Abitare, Interni), portraying national and international celebrities such as John Malkovich, Casey Stoner, Chef Cracco, Vico Magistretti, Winton Marsalis, Pistorius and many others. He works with companies and architecture and design studios making pictures for brochures, catalogues, and websites. He has been represented by Grazia Neri, Italy’s main photographic agency, and Agenzia LUZphoto of Milan. Beside photography, he works in the food-and-wine and tourism field. Between 2010 and 2012 he earns a Travel Agency Technical Director title, a Sommelier diploma with AIS and a Cheese Taster title with ONAF. Through Officine Turistiche, a website offering environmentally friendly wine-and-food itineraries, he also offers photo shooting, websites design, and event management.